Vi har undersøgt grænser!

Grænser er et lille ord med stor betydning. Grænser kan mærkes, krydses, udviskes og er i konstant forandring. Nogen krydser landegrænser for at komme i sikkerhed, mens andre gør det for at opleve nye destinationer. Men grænser er ikke bare noget, der er mellem lande.

Mediekonkurrencen gav folkeskoleelever mulighed for at beskæftige sig med årets tema, grænser, i bredeste forstand. De har fortolket, undersøgt og givet nuancerede bud på deres forståelse af, hvor grænsen går – for dem selv, for andre, i deres hverdagskontekst og i den store verden.

Konkurrencen foregik i ugerne 38-46 i 2024, og elever fra 6. til 10. klasse kunne deltage.

Mediekonkurrencen er tilbage til næste efterår. Men husk, at man altid er velkommen til at lave en avis med os!

Om mediekonkurrencen
  • Det er gratis at deltage for alle 6.-10. klasser
  • JP/Politikens Hus stiller et gennemtestet online avisværktøj til rådighed.
  • Konkurrencen foregår i uge 38-46 i 2024.
  • Det er op til læreren, hvornår og hvor længe den enkelte klasse arbejder på avisen.
  • De færdige aviser sendes i 200 eksemplar til skolen.
  • Der findes i alt 6 vinderaviser fordelt på brand og klassetrin.
  • Vinderne fejres til en fest i Pressen i JP/Politikens Hus og får 5.000kr til klassekassen.

6 tips - få et forspring allerede nu

Hvor mange lektioner skal afsættes til at lave avis?

En tommelfingerregel er, at det tager omkring én uge at producere en 8-siders avis, hvis alle lektioner bruges på det. Det kan for eksempel være i forbindelse med en emneuge. Hvis ikke I har emneuge,  kan I med fordel fordele lektionerne ud på skemaet og vurdere, hvor mange lektioner I skal forvente at afsætte.

Hvornår kan jeg oprette konkurrenceavisen?

Du kan oprette konkurrenceavisen, når konkurrencen starter den  16. september og helt indtil deadline fredag d. 15. november. Husk at oprette avisen som en konkurrenceavis og ikke som en almindelig avis.

Hvordan opretter jeg en konkurrenceavis?

Du opretter avisen på avisoversigt, hvor du normalt opretter en almindelig avis. Du skal dog i stedet for at klikke ’opret avis’, finde din konkurrenceavis i avisoversigten og herfra klikke på ’opret konkurrenceavis’.

Må vi skrive avisen på et andet sprog end dansk?

I kan ikke være med i bedømmelsen med en ikke-dansksproget avis. Dog må I gerne skrive en avis om emnet på et andet sprog, for eksempel i forbindelse med engelsk- eller tyskundervisning, og derved bruge lærermateriale, elevsite, mv. I stedet for at oprette en konkurrenceavis, opretter du blot en almindelig avis.

Må vi skrive om noget, der ikke berører emnet?

Der er ingen regler for, hvad I må eller ikke må. Det kommer dog til at influere jeres chancer for at vinde, hvis I går for langt væk fra emnets udgangspunkt. Emnet er udvalgt med henblik på, at det kan behandles fra et væld af vinkler, og der er point at hente for at finde på kreative og nye vinkler på emnet, så prøv så vidt muligt at holde jer til emnet.

Kan vi aflevere en avis med tomme spalter/sider?

Vi ved godt, at det kan være udfordrende at udfylde en hel avis, og derfor er det tilladt at aflevere avisen med huller. Det kan påvirke jeres chancer for at vinde, da det kan påvirke helhedsindtrykket af avisen. Hvis I har problemer med at få fyldt avisen, så overvej illustrationer, voxpop eller andet, som eleverne relativt hurtigt kan lave, og som kan udfylde hullerne.