Mediekonkurrencen for skoler 2022

Det kan være svært at sige til sig selv, at man er god nok, som man er. Ungdomsårene er en sårbar tid, hvor man skal navigere imellem en masse forventninger fra venner, forældre, skolen og ikke mindst sig selv – og mange spørgsmål kan opstå. Hvem er jeg? Passer jeg ind i fællesskabet? Kan andre lide mig? Ser jeg rigtig ud?

Mediekonkurrencen for skoler 2022 vil have de unge til at italesætte forestillinger om det gode liv og åbne op for samtalen om, hvordan vi accepterer os selv og hinanden, så færre føler sig alene og forkert.

Mediekonkurrencen for skoler 2022 er et samarbejde imellem Børns Vilkår, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Politiken og støttet af Ole Kirk’s Fond.

 

 

Om mediekonkurrencen
 • Det er gratis at deltage.
 • Konkurrencen foregår i uge 38-46.
 • I bestemmer selv, hvor lang tid i bruger på arbejdet med avisen.
 • De færdige aviser sendes i 500 eksemplar til skolen.
 • Der er i alt 6 kategorier, fordelt på brand og klassetrin.
 • De seks vinderklasser fejres til et arrangement i JP/Politikens Hus og modtager hver 5.000kr. til klassekassen.

Om mediekonkurrencen

Mediekonkurrence for skoler er en landsdækkende aviskonkurrence målrettet elever fra 6. til 10. klassetrin. Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten afholder hvert år konkurrencen sammen med en samarbejdspartner, og hvert år er det er nyt emne, der er omdrejningspunkt for konkurrencen og dermed de aviser, eleverne skriver. Eleverne laver deres avis i Newsdesk, hvor de skal researche, skrive, korrekturlæse og layoute alt efter hvilke roller, de tildeles.

Avisen kan laves fleksibelt over de otte konkurrenceuger, hvilket giver mulighed for at have en intensiv avisuge, eller at lave avis i dansktimerne igennem hele perioden. Alle deltagende klasser vil modtage deres otte siders avis i 500 trykte eksemplarer. Avisen kan deles ud i klassens lokalområde og til skolens øvrige elever. På den måde, kan klassen komme ud med et budskab, og vise produktet af deres arbejde frem.

Bedømmelse og vindere

Der kåres vindere i seks kategorier. Vinderne bliver fejret til et stort event i Pressen i JP/Politikens Hus og vinder derudover 5.000 til klassekassen. Der udnævnes også 2. og 3. pladser i hver kategori, som udover æren får et diplom. Aviserne bliver bedømt af journalister på Ekstra Bladet, Politiken eller Jyllands-Posten samt repræsentanter fra Mediekonkurrencens partner.

Vi kårer vindere i følgende kategorier

I 6. – 7. klasse:

 • Bedste Ekstra Bladet-avis
 • Bedste Politiken-avis
 • Bedste Jyllands-Posten-avis

I 8. -10. klasse:

 • Bedste Ekstra Bladet-avis
 • Bedste Politiken-avis
 • Bedste Jyllands-Posten-avis

Vinderaviser fra Mediekonkurrencen for Skoler 2021

FAQ - Mediekonkurrencen

Hvor mange lektioner skal afsættes til at lave avis?

En tommelfingerregel er, at det tager omkring en uge at producere en 8-siders avis – hvis alle lektioner bruges på det, for eksempel som en del af en emneuge. Hvis ikke I har emneuge, så fordel lektionerne ud på skemaet og vurder, hvor mange lektioner I skal forvente at afsætte.

Hvornår kan jeg oprette konkurrenceavisen?

Du kan oprette konkurrenceavisen, når konkurrencen skydes i gang mandag d. 19. september og helt indtil deadline. Husk at oprette avisen som en konkurrenceavis og ikke som en almindelig avis.

Hvordan opretter jeg en konkurrenceavis?

Du opretter avisen på avisoversigt, hvor du normalt opretter en almindelig avis. Du skal dog i stedet for at klikke ’opret avis’, finde din konkurrenceavis i avisoversigten og herfra klikke på ’opret konkurrenceavis’.

Må vi skrive avisen på et andet sprog end dansk?

I kan ikke være med i bedømmelsen med en ikke-dansksproget avis. Dog må I gerne skrive en avis om emnet på et andet sprog, for eksempel i forbindelse med engelsk- eller tyskundervisning, og derved bruge lærermateriale, elevsite, mv. I stedet for at oprette en konkurrenceavis, opretter du blot en almindelig avis.

Må vi skrive om noget, der ikke berører emnet?

Der er ingen regler for, hvad I må eller ikke må. Det kommer dog til at influere jeres chancer for at vinde, hvis I går for langt væk fra emnets udgangspunkt. Emnet er udvalgt med henblik på, at det kan behandles fra et væld af vinkler, og der er point at hente for at finde på kreative og nye vinkler på emnet, så prøv så vidt muligt at holde jer til emnet.

Kan vi aflevere en avis med tomme spalter/sider?

Vi ved godt, at det kan være udfordrende at udfylde en hel avis, og derfor er det tilladt at aflevere avisen med huller. Det kan påvirke jeres chancer for at vinde, da det kan påvirke helhedsindtrykket af avisen. Hvis I har problemer med at få fyldt avisen, så overvej illustrationer, voxpop eller andet, som eleverne relativt hurtigt kan lave, og som kan udfylde hullerne.