God journalistik

Under journalistisk kan du læse om, hvordan journalister arbejder, hvilke fortællegreb de bruger og hvad de forskellige journalistiske genrer dækker over. Vi har samlet det vigtigste i et kompendium, som kan downloades lige her.

Journalistik har mange former og formater, men der er en række punkter, det er væsentligt at have for øje i sit journalistiske arbejde.

At være nysgerrig …

Danner grundlaget for en god artikel. Stil spørgsmål – også til de ting, vi i det daglige tager for givet. Hvorfor hænger det sammen som det gør, og kunne det være på en anden måde?

At være kritisk …

Vil sige, at journalisten ikke tager alle ord for gode varer, selvom de måske kommer fra magthavere og politikere. Journalisten skal konstant stille kritiske spørgsmål til, hvorvidt informationen er pålidelig eller ej.

At være professionel …

Betyder, at det journalistiske arbejde er tilstræbt objektivt. Man skal undgå, at skribentens egen holdning skinner igennem, ligesom man bør stræbe efter at høre begge parter i en sag. Interviewer man for eksempel en kilde, der kritiserer forholdende på det lokale plejehjem, skal plejehjemmet altid have lov til at svare på kritikken og komme til genmæle.

 

Gratis kompendium

Læs mere på undersiderne eller hent Skoleavis’ gratis kompendium om journalistisk og journalistiske arbejdsmetoder her.

Artiklens opbygning

Journalister bruger forskellige værktøjer, når de skal skrive historier, der fanger publikums interesse. Det kan for eksempel være en idé at opbygge sin historie efter en journalistisk model.

Du kan læse om hvilke elementer en artikel består af, og blive skarp på, hvad det nu lige er en mellemrubrik kan.

Du kan også læse om, hvilke artikeltyper, der er, så du kan vælge den bedste til netop din historie.

 

Sådan arbejder journalisten

Hvordan får man en rigtig god idé til sin artikel?

Hvad er et redaktionsmøde?

…og hvad er det nu liiiiige en partskilde er?

Det finder du svar på, under fanen ‘Sådan arbejder journalisten’.

Bliv god til

Under denne fane har vi samlet lidt gode råd til, hvordan du forbereder og laver et godt interview, skriver en passende rubrik og tager et godt billede.