Artiklens rubrik

Rubrikken er artiklens overskrift. Rubrikken er, sammen med artiklens billede, det første læseren ser. Hvis man skriver en kedelig rubrik risikerer man, at læseren bladrer videre og ikke læser artiklen. Derfor siger man, at an rubrik skal være æggende, dækkende og vækkende. Det vil sige, at den både skal fange læserens nysgerrighed, give en klar idé om, hvad artiklen handler om og være troværdig – man må altså ikke love mere i rubrikken, end man kan indfri i artiklen. Det er en god idé at være kreativ, og bruge lidt tid på at få den til at sidde lige i skabet.

Det kan være en god idé at huske på sin vinkelsætning, når man skriver sin rubrik. Her har man allerede præciseret, hvad artiklen helt præcist handler om.

Rubrikken skal skrives i et aktivt sprog. det vil sige, at den skal indeholde et udsagnsord. Man bør undgå symboler i rubrikken, her skal der hverken være punktum, udråbstegn eller spørgsmålstegn. Rubrikken skal holdes til en enkelt sætning, der kan uddybes i underrubrikken.

Herunder er samlet eksempler på gode rubrikker fra forskellige elevaviser.

Rubrikkerne er aktive. Det vil sige, at de indeholder et udsagnsord, som er skrevet i nutid: Gør, slår, drømmer, stikker, springer og rykker.

Eksempler på gode rubrikker fra elevaviser

 

”Spil gør investering til en leg”

”Will Smith stikker komiker en lussing”

”Vi springer ud i ekstremsportens verden”

”Kvindelige betjente rykker traditioner”

”Annette løber for livet”

”Skam følger med billeddeling uden samtykke”

”De unge politikere drømmer om et bedre København”

”31 ud af 74 fastelavnskostumer er ikke mærket korrekt”

 

”Sofie Linde starter 2. bølge af #MeToo”

”Den ternede Ninja slår til igen”

”Udsatte unge hjælpes på vej”

”Tøj forurener mere end du regner med”

”Kvinder bliver krænket fra højre til venstre”

”Natklub siger NEJ til nedladende sprog i sange”

”Antallet af barnebrude stiger i Afghanistan”

”Nord-Korea afslører verdens første interkontinentale missil”

Underrubrik

Underrubrikken er en lille indledning til teksten, som er fremhævet under rubrikken. Her opridses det mest centrale for historien.

 

Mellemrubrik

Mellemrubrikker fungerer som underoverskrifter i historien, som gør det lettere for læseren at orientere sig i teksten. Når man starter en ny pointe eller skrifter placering i artiklen, markeres det med en mellemrubrik. Det skaber luft og overblik i artiklen, hvilket gør den mere overskuelig og læsevenlig.

 

Artiklens elementer

Læs mere om hvilke elementer en artikel indeholder og hvad de kaldes.

Tips til rubrikken
  • Skriv én sætning, som indeholder et udsagnsord.
  • Tænk på din vinkelsætning: Hvad er det allervigtigste i din artikel?
  • Snak med andre. Nogle gange kan man gå helt i stå, så kan det være en god idé at spørge sin sidemakker, om de har et godt forslag.
  • Er der noget i artiklen, som er overraskende, vildt eller konfliktfyld? Det kan være en god idé at hive det op i rubrikken.