Redaktioner i Newsdesk

Du får adgang til avisen, når din lærer har tilføjet dig til en redaktion.

Avisen er inddelt i områder, som de forskellige redaktioner har ansvaret for at udfylde. Du har overblik over dette på redaktionens dashboard.

Læs mere om hvilke roller der er i en redaktion nederst på denne side.

Læs om redaktionsmødet her

 

Redaktionens dashboard

Du finder redaktionens dashboard, øverst i panelet i venstre side. Her kan I samle research, uploade billeder og få et overblik over jeres artikler og deres placering i avisen. Helt øverst kan I også finde beskeder, hvis jeres lærer har sendt nogen til redaktionen.

I kan se, hvilke områder i avisen, som I er ansvarlige for at udfylde. Hvis der er et lille grønt ’+’, betyder det, at I endnu ikke har oprettet en artikel eller, at der er plads til en artikel mere på siden. Derudover kan I se en liste med jeres artikler ud for hver side. Artikler uden placering lig­ger samlet i en liste nederst.

Herunder finder du en video for hvert dagblad, som viser hvordan du bruger redaktionens dashboard.

Redaktionens dashboard

Politiken

Redaktionens dashboard

Jyllands-Posten

Redaktionens dashboard

Ekstra Bladet

01Journalist

Alle elever i en redaktion er i udgangspunktet journalister og fotografer.

En journalist indsamler, bearbejder, prioriterer og videreformidler oplysninger til offentligheden.

Journalisten skal både lave research til historierne, interviewe kilder og skrive artiklen.

Eksempler:

Journalisten tager kontakt til kilder, interviewer og skriver historien.

02Fotograf og tegner

Fotografer og tegnere skal bidrage med stærke, rørende, underholdende eller illustrative billeder eller tegninger til en artikel. Grib kameraet eller blyanten og find kreative måder at tilføje noget visuelt til artiklen – eller gå på opdagelse på Ritzau Scanpix og brug andre fotografers billeder (husk fotokreditering).

Eksempler:

Fotograften og tegneren sørger for, at avisens billedside tilføjer merværdi til artiklen.

03Korrekturlæser

Korrekturlæser
En korrekturlæser læser journalisternes artikler igennem for fejl, der skal rettes, inden den går i trykken eller bliver lagt ud på internettet. De skal derfor være opmærksomme på grammatiske fejl og sproglige formuleringer, så artiklen er så skarpt formuleret som muligt. Kun elever med rolle som korrekturlæser har adgang til korrektur.

Chefkorrekturlæser
En chefkorrekturlæser er en elev, der har fået tildelt et større ansvar for korrekturlæsningen af avisen. Chefkorrekturlæseren kan nemlig læse korrektur på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.

Eksempler:

Korekturlæseren retter sproglige og grammatiske fejl.

04Layouter

Layouter
Layouteren sørger for, at redaktionens artikler bliver sat op som en rigtig avis. Herunder at størrelsen på artikler, rubrikker og billeder er passende, og at eventuelle faktabokse, citater og brødtekstbilleder indsættes.

Alle kan gå ind i ‘Layout’ og se, hvordan avisen kommer til at se ud, men kun elever med layoutroller kan arbejde i artiklerne i ‘Layout’.

Cheflayouter
En cheflayouter er en elev, der har fået tildelt et større ansvar for at layoute avisen. Cheflayouteren kan lave layout på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.

Eksempler:

Layouteren sørger for, at avisen tager sig godt ud visuelt.

Tip

Din lærer kan ændre hvilken rolle du har fået tildelt.