Billeder

Jeres avis skal selvfølgelig have flotte fotos, der illustrerer det, I vælger at sætte fokus på. Vi anbefaler, at eleverne tager flest mulige billeder selv og laver illustrationer til deres egne artikler. Det handler om at være opfindsom – lad eksempelvis eleverne være hinandens modeller for at iscenesætte og illustrere en problematik eller lav jeres egne grafikker og tegninger til avisen. Husk at spørge om lov, før du tager billeder af andre og bruger dem i avisen.

Upload af billeder
Man kan uploade sine egne billeder og illustrationer til Newsdesk, eller man kan vælge at søge i Ritzau Scanpix. Billeder kan både uploades på redaktionens dashboard eller når eleven skriver artiklen. For højest mulig billedkvalitet anbefales det at uploade billeder direkte fra den enhed, som de er taget på. Er billedet for eksempel taget med mobiltelefonen, kan man åbne en browser på mobiltelefonen, logge på Newsdesk og uploade billedet direkte herfra.

Gult udråbstegn
Hvis der er et gult udråbstegn på billedet, skyldes det, at billedopløsningen er lav, og det vil derfor se grynet ud, når avisen bliver trykt. Det er derfor en god idé, at skifte billedet ud, men det kan godt trykkes alligevel.

Ritzau Scanpix Foto
Gennem Newsdesk har eleverne også adgang til billedbureauet Ritzau Scanpix, hvorfra de kan hente professionelle pressefotos til deres avis. Under artikelskrivning kan de trykke på ‘Søg i Ritzau Scanpix’, hvorefter de bliver sendt videre til Ritzau Scanpix. Eleven kan derefter trykke på ‘Send foto til Newsdesk ved at holde musen over det valgte billede.

Rettigheder

Når man bruger billeder i sin avis, skal man være opmærksom på ophavsrettigheder. Derfor må man ikke bare finde et billede på internettet og bruge det, uden man har fået lov.

Hvis man bruger et billede fra Ritzau/Scanpix, følger fotokrediteringen automatisk med, når det uploades til Newsdesk.

Der er en række gratis stockfotohjemmesider, hvor man kan hente billeder, uden at hente en tilladelse først.

Fotokreditering
Fotokreditering betyder, at I skal skrive fotografens navn ved de billeder, I bruger. Man må ikke bruge billeder man finder på internettet uden at have indhentet tilladelse fra fotografen. Søgemaskiner som Google, Yahoo osv., er ikke billedbureauer, men søgemaskiner. Derfor er ”Google” aldrig korrekt fotokreditering. Google har ikke taget billedet, og ejer det derfor ikke. Når jeres avis er færdig, er fotokreditering ét af de punkter, vi kontrollerer inden, vi kan sende avisen til tryk.

Læs mere om at sende avis til tryk her