Opret redaktioner

Underviseren skal tilføje eleverne til redaktioner, før de får adgang til avisen. En elev kan godt være med i flere redaktioner.

Hvis det er første gang, at en fra din skole logger på Newsdesk, kan der gå lidt tid, før du kan se alle elever i drop-down menuen. Du kan godt gå videre til næste trin, og vende tilbage senere.

  1. Klik på ‘opret redaktion’.
  2. Giv redaktionen et navn.
  3. Vælg den klasse, du ønsker at tilknytte redaktionen. Du kan vælge flere på én gang.
  4. Tilføj og fjern elever med pilene. Du kan godt blande elever fra forskellige klasser.
  5. Tildel eleverne roller. Alle elever i en redaktion er i udgangspunktet journalister/fotografer. Men du kan også give dem mere ansvar ved at gøre dem til korrekturlæser og/eller layouter.

Bemærk at en elev, der for eksempel er tildelt rollen layouter, kun kan layoute artikler, der kommer fra elevens egen redaktion.

Fordel redaktioner

Underviseren skal fordele redaktionerne på avisens sider. Redaktionen får ansvaret for de dele af avisen, de tildeles.

Vælg ‘fordel redaktioner’ og træk redaktionerne op på de ønskede pladser i avisen.

Du kan godt flytte en redaktion senere eller vente med at fordele alle områder i avisen.

Eleven kan først oprette en artikel, når de er tilføjet til en redaktion og redaktionen har fået tildelt et område i avisen.

Tværgående roller

Hvis du ønsker at tildele en gruppe elever ansvar for korrekturlæsning eller layout af avisen på tværs af redaktioner, skal du gøre det i step 4: ‘Tværgående roller’.

Det er også her, du kan tilføje en medansvarlig lærer. En medansvarlig lærer har samme rettigheder som den ansvarlige lærer, bortset fra at vedkommende ikke kan sende avisen til tryk.

Kontakt Skoleafdelingen i JP/Politikens Hus, hvis avisens ansvarlige lærer ikke har mulighed for at sende avisen til tryk, for eksempel i tilfælde af sygdom, barsel eller andet.

Redaktionens dashboard

Hver redaktion har sit eget dashboard. Alle redaktions ansatte har adgang til dette arbejdsrum.

  • På redaktions dashboard kan eleverne samle research, uploade billeder og få et overblik over deres artikler og placering i avisen.
  • På redaktionens dashboard ligger sider med tildelte felter. Ud for hver side er der en liste med de artikler, som redaktionen har på siden. Artikler uden placering lig­ger samlet i en liste nederst.
  • Hjælp og gode råd findes under spørgsmålstegn i venstremenuen.

Som lærer har du adgang til alle redaktionerne. Klik på ‘Redaktioner’ i venstremenuen og vælg den redaktion, som du ønsker at besøge. Du vil nu få et overblik over hele redaktionen og de avisartikler, de arbejder med.

 


Warning: Undefined variable $i in /var/www/skoleavis.dk/public_html/wp-content/themes/stepuptema/template-fribyg.php on line 295

01Journalist

Alle elever i en redaktion er i udgangspunktet journalister og fotografer.

En journalist indsamler, bearbejder, prioriterer og videreformidler oplysninger til offentligheden.

Journalisten har derfor både til opgave at researche historier, interviewe kilder og skrive artikler i Newsdesk.

02Fotograf

En fotograf (og tegner) skal bidrage med stærke, rørende, underholdende eller illustrative billeder eller tegninger til en artikel. Grib kameraet eller blyanten og find kreative måder at tilføje noget visuelt til artiklen – eller gå på opdagelse på Ritzau Scanpix og brug andre fotografers billeder (husk fotokreditering).

03Korrekturlæser

Korrekturlæser
En korrekturlæser læser journalisternes artikler igennem for fejl, der skal rettes, inden avisen trykkes. Korrekturlæseren skal være opmærksom på både grammatiske fejl og sproglige formuleringer, så artiklen er så skarp som muligt. Kun elever med rolle som korrekturlæser har adgang til korrektur.

Chefkorrekturlæser
En chefkorrekturlæser er en elev, der er blevet tildelt et større ansvar for korrekturlæsningen af avisen. Chefkorrekturlæseren kan læse korrektur på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.

04Layouter

Layouter
Layouteren sørger for, at redaktionens artikler bliver sat op som en rigtig avis. Herunder at artikler, billeder og rubrikker har en passende størrelse, og at eventuelle faktabokse, brødtekstbilleder og citater indsættes. Alle kan gå ind i ‘layout’ og se, hvordan avisen kommer til at se ud, men kun elever med layoutroller kan redigere layoutet.

Cheflayouter
En cheflayouter er en elev, der er blevet tildelt et større ansvar for layout af avisen. Cheflayouteren kan nemlig lave layout på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.