Kom godt i gang med layout

Alle, både lærere og elever, har adgang til avisens layout. Her kan alle følge med i, hvordan avisen ser ud. Det er kun lærerne og de elever, der har rollen som layouter, der kan arbejde i artiklerne i ‘Layout’. Hvis der endnu ikke er sendt nogle artikler til ‘Layout’, vil avisen se tom ud.

Når der layoutes, handler det kort fortalt om at få avisen til at se flot og indbydende ud. Vi har dog forståelse for, at nogle klasser ikke nødvendigvis kan udfylde alle sider 100%, og det er derfor ikke et krav, at avisen fyldes helt ud.

 

Indsæt citat, faktaboks og brødtekstbillede i artiklen.

Under ”Brødtekst” i venstre menu kan I se hele teksten fra artiklen. Her kan du sætte markøren det sted i teksten, I ønsker tilføjelser, hvorefter der trykkes på knappen ”Citat”, ”Fakta” eller ”Billede”. Der kan dog ikke laves linjeskift i faktabokse, derfor foreslår vi, at I enten skriver faktaene ind som hele sætninger eller laver én linje punktopstilling som f.eks.: ”Æg: 3 – Mælk: 2L – Mel: 40g – Gær: 25g”

Tilpas artiklen til siden

Der er en pil i bunden af både tekstfeltet og artikelbilledet. Ved at trække i den, kan du justere det område, artiklen fordeler sig over. På den måde kan du få artiklen til at passe til siden. Hvis teksten er rød, fylder den for meget. Du kan enten se, om du kan justere på billedets størrelse, forkorte rubrik, faktaboks og citater, eller du kan forkorte teksten en smule.

Ligesom artikler kan billeder, rubrikker og mellemrubrikkers størrelse justeres ved at trække i dem. Prøv jer frem indtil det passer.

Hvis der er en rød kant eller tekst, er der en fejl i sidens layout.

Prøv i disse tilfælde at gøre billedet mindre – og husk, at du kan zoome og flytte billedet rundt inde i billedområdet. Se mere under ’fejl i layout’.

Tilføj en artikel mere på redaktionen, hvis der er for meget plads.

Hvis I har for meget plads, er det en god idé at give et par elever til opgave at skrive en artikel mere, så avisen fyldes bedst muligt ud.

Flyt artikler, hvis I har problemer med pladsen.
Artikler kan flyttes til andre pladser i avisen – også pladser, som er tildelt en anden redaktion.

Lær hvordan man flytter artikler her

ZOOM INDSTILLINGER I LAYOUT

Nogle elever og lærer vil måske støde på følgende zoom-fejlmelding, når I layout:

Din computer bruger zoom, enten i din browser, eller i dine systemindstillingerne. For at bruge layout-funktionen i Newsdesk skal dine zoomindstillinger nulstilles til 100%. Det kan du gøre i din browser i menuen i højre hjørne.

For at kunne arbejde i layout skal man zoome ud i browseren. For Google Chrome er den rigtige zoom-angivelse på 67% – ikke 100% som fejlmeldingen ellers peger på.

Cromebook
Newsdesk opererer ikke så godt sammen med Chromebooks, hvorfor det ikke nytter at zoome ud eller ind. Her skal de ændre på skærmopløsningen på computeren før, at Newsdesk kan finde ud af zoom niveauer.