Roller i redaktionen

Når man arbejder på en avis, indgår man i forskellige roller for at sikre, at alle aktiviteter i arbejdet med at lave en avis udføres. Alle elever er journalister og fotografer, når I arbejder med at lave en avis på Newsdesk – det betyder, at alle skal hjælpe hinanden med at fylde avisen ud med spændende, relevant og indsigtsfuldt indhold. Foruden at skrive skarpe artikler og tage gode billeder, så vil nogen af jer blive udvalgt af jeres lærer til at være korrekturlæsere og layoutere. I skal sikre, at avisen er sprogligt og grammatisk i orden og, at den ser indbydende ud for læseren. Nogle af jer vil endda også få ansvaret for at gennemgå de andre redaktioners arbejde.

 

 

 

 

 

 

Læs mere om din rolle herunder:

01Journalist

Alle elever i en redaktion er i udgangspunktet journalister og fotografer.

En journalist indsamler, bearbejder, prioriterer og videreformidler oplysninger til offentligheden.

Journalisten skal både lave research til historierne, interviewe kilder og skrive artiklen.

Eksempler:

Journalisten tager kontakt til kilder, interviewer og skriver historien.

02Fotograf og tegner

Fotografer og tegnere skal bidrage med stærke, rørende, underholdende eller illustrative billeder eller tegninger til en artikel. Grib kameraet eller blyanten og find kreative måder at tilføje noget visuelt til artiklen – eller gå på opdagelse på Ritzau Scanpix og brug andre fotografers billeder (husk fotokreditering).

Eksempler:

Fotograften og tegneren sørger for, at avisens billedside tilføjer merværdi til artiklen.

03Korrekturlæser

Korrekturlæser
En korrekturlæser læser journalisternes artikler igennem for fejl, der skal rettes, inden den går i trykken eller bliver lagt ud på internettet. De skal derfor være opmærksomme på grammatiske fejl og sproglige formuleringer, så artiklen er så skarpt formuleret som muligt. Kun elever med rolle som korrekturlæser har adgang til korrektur.

Chefkorrekturlæser
En chefkorrekturlæser er en elev, der har fået tildelt et større ansvar for korrekturlæsningen af avisen. Chefkorrekturlæseren kan nemlig læse korrektur på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.

Eksempler:

Korekturlæseren retter sproglige og grammatiske fejl.

04Layouter

Layouter
Layouteren sørger for, at redaktionens artikler bliver sat op som en rigtig avis. Herunder at størrelsen på artikler, rubrikker og billeder er passende, og at eventuelle faktabokse, citater og brødtekstbilleder indsættes.

Alle kan gå ind i ‘Layout’ og se, hvordan avisen kommer til at se ud, men kun elever med layoutroller kan arbejde i artiklerne i ‘Layout’.

Cheflayouter
En cheflayouter er en elev, der har fået tildelt et større ansvar for at layoute avisen. Cheflayouteren kan lave layout på alle artikler i avisen på tværs af redaktioner.

Eksempler:

Layouteren sørger for, at avisen tager sig godt ud visuelt.

TIP

Din lærer kan ændre hvilken rolle du har fået tildelt.