Hvad er layout
Når avisens artikler er skrevet, skal de layoutes. Historierne placeres i avisen, og der indsættes billeder, faktabokse og citater. Det vigtigste i layout er, at få avisen og dens artikler til at se godt ud, så man kan overskue avisens indhold, og får lyst til at læse det.
Kom godt i gang
Det er en god idé at gøre følgende for at få et flot layout:
- Indsæt citat, faktaboks og brødtekstbillede i artiklen.
- Gør højden på artiklen høj nok til at hele brødteksten kan være der.
- Tilpas størrelsen på artikelbilledet så det passer med sidelængden i avisen.
- Hvis der er en rød kant eller tekst, er det fordi, siden har en fejl i layout. Prøv i disse tilfælde at gøre billedet mindre. Husk at du kan zoome og flytte billedet rundt inde i billede-området.
Prioriter avisens indhold
En del af layouterens opgave er også at prioritere stoffet i avisen, så det vigtigste i avisen bliver tydeligst og fanger læseren. Disse historier og billeder kan I gøre mere iøjnefaldende – dels ved at gøre dem større end de andre, dels ved at anbringe dem på de steder, hvor der er størst chance for, at de bliver set. Det er nemlig ikke alt i avisen, der bliver læst af alle. Mange læsere bladrer hurtigt igennem avisen og læser kun det, der fanger deres interesse. Det er ikke nødvendigvis de lange artikler, som er vigtigst – en kortere artikel kan også handle om noget vigtigt eller være godt skrevet.
- Juster på rubrikstørrelser og billedstørrelser for at gøre artiklerne mere synlige. Husk på at billeder også fortæller en historie, så det er ikke kun selve teksterne, der har betydning. Oftest kigger læsere på billederne som det første, når de slår op i en avis.
- Placering af artikler har også en stor betydning, da læseren ser de historier, som ligger ind mod opslagets midte først – det samme gælder for de artikler, der ligger øverst fremfor nederst på siden.
- For at bryde spalterne op og gøre det mindre ensformigt kan I med fordel bruge faktabokse, mellemrubrikker og brødtekstbilleder.