Forsiden
Forsiden er én af jeres vigtigste sider. Her får læseren sit første indtryk og et overblik over, hvad der sker inde i avisen.
Forsiden adskiller sig også markant fra de andre sider, der er fyldte med indhold. Selvom indholdet er spændende er, fungerer det ikke, hvis forsiden virker for rodet eller tung – derfor er det vigtigt, at I tænker over, hvilket udtryk jeres avis skal have, når I udarbejder netop denne side.
En god forside består af tre hovedkomponenter: Billedet, rubrikken og henvisningen.
Billedet
Billedet er ofte det læseren først lægger mærke til. Derfor er det også vigtigt, at billedet sender det rette signal: Er det trist, spændende eller vildt?
I alle vores artikelskabeloner giver det allerbedst mening, hvis billedet er taget horisontalt. Det betyder nemlig, at billedet kan fylde hele siden fra venstre til højre.
I kan også med fordel forsøge at gøre billedet så stort som muligt, så det opfylder tomrummet. Hvis jeres billede ikke er stort nok, kan I med fordel zoome ind. På den måde har I mulighed for at udvide billedet mere.
Rubrikken
Efter billedet glider læseren øjne til rubrikken. Der findes mange, mange typer rubrikker, men det vigtigste er, at den fortsætter – ligesom billedet – med at vække læserens opmærksomhed.
I Politiken kan man læse rubrikken: Mere skov, mindre landbrug: For hr. og fru Danmark er det her en gave, som de kun indirekte betaler for.
Men en rubrik fra Ekstra Bladet eksempelvis kan lyde: Chok.
Begge rubrikker vækker læserens interesse, men på to forskellige måder. I klassen kan I derfor med fordel diskutere, hvilken rubrik, der fungerer for jer.
Henvisningen
Henvisningen er læserens vej ind i jeres artikler. I finder henvisningen under forsideartiklen, men også andre steder på forsiden. Henvisningen er altså et værktøj, der fremhæver, hvad der er i avisen, og skal derfor ikke fungere som en selvstændig artikel.
Gode henvisninger informerer læseren om, hvilke vinkler og hvilket indhold, der er bag forsiden.